Tuesday, 25 December 2012
ROTI BAKAR BERDAGING
Assalamualaikum.....
Cuaca yg tak menentu sekarang ni,kadang-kadang membuat perut kita berkeroncong mtk diisi. Kalau dapat menikmati sepotong roti bakar yang panas tentu asyik kan. Tambah-tambah dipadankan dengan kopi panas. Tentu lagi ummmph.....Kepada yang berminat bolehlah mencuba resepi mudah ini.
ROTI BAKAR BERDAGING
Sumber: Keluarga ( Kek dan Biskut Buku 2 )
Bahan-bahan Inti
400gm daging cincang
1 paket rempah kari daging ( jadikan pes )
3 labu bawang besar ( di dadu )
3 ulas bawang putih 9 di cincang halus )
1 tin cendawan butang
Daun bawang, daun sup, Capsicum ( utk hiasan )
Garam dan gula secukupnya.
Minyak
Panaskan minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan pes kari. Biarkan pecah minyak.Masukkan daging. Tambah garam dan gula secukupnya. Masukkan cendawan.Tunggu sehingga kering dan daging masak. Tabur daun bawang, daun sup dan capsicum. Ketepikan.
Bahan roti.
15 keping roti
1 tin susu cair
4 sudu besar susu pekat
3 biji telur.
sedikit mentega
Campurkan susu cair, susu pekat, telur dan mentega. Gaul sebati.
Cara Melapis.
Celup roti dalam bancuhan susu. Susun dalam loyang. Tabur dengan inti daging. Buat selapis- selapis sehingga habis. Untuk hiasan paipkan mayonis dan sos cili di bahagian atas. Boleh juga ditabur dengan parutan keju. Bakar pada suhu 175C selama 30 minit.
Labels:
Roti
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment