Dah lama x buat nasi ni. Semalam anak saya request agar buat nasi ni. Memandangkan hari ni cuti dapatlah saya tunaikan permintaannya. Nk buatnya x susah mana. Untuk dapat nasi yg cantik sabaik-baiknya gunalah beras mongul basmati.Inilah hasilnya ....dan selamat menjamu mata.
NASI KURMA DAGING
GULAI KURMA DAGING
AYAM GORENG BEREMPAH
NASI KURMA DAGING
Bahan-bahan
3 cwn beras mongul basmati
4 cwn air
1 paket rempah kurma Adabi- jadikan pes
1 paket perencah mi sup Adabi
4 sudu makan myk sapi + sedikit myk masak
100ml susu cair
5 ulas bwg merah-mayang
2 ulas bwg putih- mayang
2cm halia-titik
Garam & gula secukup rasa
100gram daging yg dicincang halus
Sedikit pewarna kuning telur
Bahan ( Tumis )
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
2 helai daun pandan-simpul.
HIASAN
Sedikit kismis dan badam
CARA MEMBUATNYA
1.Panaskan myk. Masukkan bahan tumis bahan mayang dan halia. Biarkan naik bau. Masukkan pes rempah kurma Adabi. Biar pecah myk. Masukkan daging. Masak seketika
2.Kemudian, masukkan perencah mi sup Adabi. Tambah air,susu cair, garam dan gula. Tambah sedit pewarna kuning
3.Masukkan beras . Masak dgn api sederhana selama 10 minit.Tabur kismis dan badam. Perlahankan api dan tunggu sehingga nasi masak.
Ayam Goreng Berempah
1 ekor ayam
1 labu bwg besar-kisar
2 ulas bwg putih-kisar
5 batang serai-kisar
5cm halia-kisar
Sedikit serbuk lada
3 sudu madu
Garam
CARA MEMBUATNYA
1.Potong ayam kpd 14 bhg. Perasa dgn garam dan madu.
2.Gaul dgn bhn kisar dan serbuk lada.Perap selama 30 minit.
3.Susun ayam dalam periuk dan masak dgn api perlahan selama 15 minit.
4.Goreng ayam dengan myk yg byk.
GULAI KURMA DAGING.
600gm daging.
11/2 paket rempah kurma Adabi-jadi pes
5 ulas bwg merah-tumbuk kasar
2 ulas bwg putih-tumbuk kasar
4 inci halia-tumbuk kasar
3 biji buah keras-kisar
1 cwn santan pekat
1labu bwg besar-belah 4
2 biji lada besar-belah 2
3 biji ubi kentang-potong 4
Sedikit kerisik
Garam dan gula secukup rasa( sy pakai gula melaka)
BAHAN TUMIS
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 batang kayu manis.
Sedikit minyak
CARA MEMBUATNYA
1.Panaskan myk.Tumis bhn tumis sehingga naik bau. Masukkan bwg,buah keras dan halia. Masukkan pes kurma Adabi. Biar pecah myk.
2.Masukkan daging, garam, gula,kerisik dan biar daging empuk. Tambah santan,ubi kentang,bawang dan lada.
3.Masak dgn api sederhana sehingga kuah pekat.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment