Assalamualaikum,
Bersua kembali di alam maya. Kali ini kita cuba pula masakan untuk hidangan tengah hari atau malam. Kepada penggemar ketam bolehlah mencuba resepi ini sebagai juadah berbuka.
KETAM GORENG TELUR MASIN
By: Kak Zila@zila4ever n
Qasey Honey
Bahan-bahan:-
• 3 ekor ketam bunga
• 10 biji cili api – dihiris ikut kepedasan masing-masing
• 2 tangkai daun kari
• 3 sudu besar butter
• 5 biji telur masin (QH letak 5 biji kuning telur)
• 2 biji putih telur masin (yang ni QH tambah)
• 1 sudu kecil gula
• 3 sudu besar susu cair (QH guna santan)
• 2 biji bawang putih - di ketuk
• 3 sudu besar tepung jagung
• garam
• serbuk lada sulah secukupnya
• minyak masak untuk menggoreng
Caranya
1. rebus telur masin sampai masak, asingkan kuning telur dan hancurkan – zila tambah 1 biji bahagian putih telur masin. (QH tambah sebiji lagi putih telur)
2. bersihkan ketam potong kepada dua bahagian, goreng dengan tepung jagung.
3. goreng deep fried - asingkan
4. panaskan kuali masukkan butter, tumis bawang putih, daun kari dan cili padi sampai wangi
5. masukkan telur masin yang telah dihancurkan tadi.
6. Masukkan susu segar, gula dan lada sulah..perasakan kesemuanya.(susu QH gantikan dengan santan)
7. Kacau rata, tunggu sampai kuah tu sedikit berbuih, masukkan ketam kacau rata dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment