Monday, 8 July 2013

TART BUAH

Assalamualaikum,

Tart Buah...Tart ini dibuat sempena pot luck hr 2. Mmg mabeles. Kepada rakan-rakan yang berminat bolehlah cuba resepi ini ye...



































Crust tart buah yang telah dipaip ngan krim custard.
















Setelah dihias dengan buah-buahan.



Tart Buah.

Ilham: Majalah Saji


Bahan-bahan Tart

375 gm mentega
625 gm tepung gandum
125gm gula aising
2 biji telur
1 sudu besar esen vanila


Bahan untuk krim

200 gm serbuk kastard segera
200 gm whipping cream
100 gm non dairy whipping cream
100 gm coklat masakan ( cairkan double boiler )
3/4 cwn air

Bahan Hiasan

Buah pear
Anggur
Serbuk jeli segera



Cara menyediakannya

1. Satukan mentega, gula dan tepung. Ramas dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti. Masukkan esen vanila dan telur. Uli hingga sebati

2. Rehatkan sebentar adunan dalam peti sejuk. ( setengah jam )

3. Kemudian terapkan adunan dalam acuan tart dan bakar hingga masak selama 15 minit dengan suhu 160 c.

4. Apabila sudah masak sejukkan dan sapu dengan coklat masakan yang telah dicairkan dengan kaedah double boiler.

5. Untuk krimnya, bancuh serbuk kastrard segera dengan sedikit air dan masukkan whipping cream. Kacau sebati. Kemudian tambah non dairy whipping cream dan pukul sehingga kembang. Simpan dalam peti sejuk semalaman.

6. Paipkan krim dengan piping beg ke dalam acuan tart. Susun buah diatasnya.

7. Panaskan jeli segera dan sapukan keatas buah-buahan sehingga rata. Tabur dengan coklat urai. Sedia dinikmati


























No comments: