Wednesday, 23 October 2013

SAYUR KELADI

Assalamualaikum.....

Lamanya tak update blog. Dek kerana terlalu bz sampai terlupa plak ada blog sampai seorang kwn call tanya resepi apam aiskrim br2 ni.Rupa2nya kat blog tu tak disertakan dgn resepi. Cuma ada pic apam sahaja.....adoi cam manalah boleh lupa. Nasib baik ada link blog Kak azlita kat situ. Dapatlah member 2 jengah blog Kak Azlita n copy resepi apam 2.

Buat sahabat baikku Roslina salleh....kalu dah try buat apam 2 hantarlah kat sini cikit ye...tp comfirm mmg sedap n gebu.



Oklah. N3 kali ini adalah menu untuk lunch selepas hari raya korban hari tu.Menu yang simple iaitu Sayur Keladi Cara masakan orang Terengganu.Lain negeri lain cara olahan dan masakannya.

Kepada yang telah tau resepinya oklah 2. Juga yang berminat bolehlah cuba resepi yang simple n mudah ini....


Sayur Keladi

2 batang keladi
segenggam ikan bilis
1/2 sudu teh lada hitam
2 ulas bawang putih
2 biji cili padi
Secubit kunyit
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Sedikit daun Kesom
Air secukupnya.

Cara-caranya
Siang keladi. Buang kulit luarnya. Rendam seketika agar keladi tidak berubah warna.
Rebus keladi sehingga empuk bersama asam keping. Boleh buang air rebusan @ terus guna sebagai kuah.Masukkan ikan bilis
Tumbuk lada hitam, bwg putih, kunyit dan cili padi sampai lumat.Masukkan dalam rebusan keladi.
Biarkan seketika sehingga keladi betul-betul lembut. Masukkan daun kesom dan garam
(masakan sayur ni di Terengganu biasanya dicampur dengan sedikit budu sebagai pelengkap rasa)
Sedia untuk dihidangkan.Sedap dimakan bersama nasi panas.










No comments: